Att arbeta i ett krisområde

Att arbeta i ett krisområde är något som kan vara mycket påfrestande både psykiskt och fysiskt. Det finns många som arbetar i olika positioner på katastrofområden runt om i världen. Ofta handlar det om en politisk eller militär konflikt som leder till att människorna på platsen råkar illa ut. Även om människor som arbetar inom exempelvis internationella hjälporganisationer knappast kan lösa konflikten på ett politiskt plan går det alltid att underlätta konsekvenserna av problemen genom att hjälpa till med arbete på marken. Om du vill arbeta i ett krisområde är det dock värdefullt att veta vad du ger dig in på innan du bestämmer dig för att åka.

 

Den första delen som du behöver förbereda dig på är att du kan få se mycket som är psykologiskt tärande. Det är en fördel att vara trygg i dig själv när du reser till ett område som har drabbats hårt av en konflikt. Ofta är människorna i regionen desperata och det råder ofta brist på varor, oavsett om det är mat, vatten eller andra nödvändiga produkter. Om du lyckas påminna dig själv om att du gör arbetet för att hjälpa andra kan det underlätta när du tvingas se mänsklig misär på nära håll.

Nästa del är att du knappast bör förvänta dig en saftig lön när du arbetar i ett krisområde. Många som arbetar här gör det antingen som volontärer eller anställda åt en hjälporganisation. I det senare fallet är lönerna ofta lägre än vanligt eftersom tanken är att så mycket insamlade pengar som möjligt ska gå till hjälp på plats. Du kan också få räkna med att leva spartanskt eftersom de flesta krisområden är i ekonomiskt eftersatta länder. Dessutom skickar det ofta fel signaler att låta internationella hjälparbetare bo kungligt medan befolkningen lider illa.

Om du klarar av den psykologiska belastningen liksom den relativt mediokra ekonomiska ersättningen är dock arbete i ett krisområde ofta ett belönande jobb. Du får känna att du gör skillnad och att människor uppskattar din insats. Tillsammans med kollegor och lokalbefolkningen kan ni bygga upp regionen på nytt och se till att dämpa konfliktens hemska konsekvenser genom att göra livet lite lättare.