Alva Myrdal

Alva Myrdal levde mellan 1902 och 1986, och under den tiden hann hon med att utföra fler saker än de flesta hinner under två livstider eller fler. Myrdal var politiker, ambassadör och diplomat, och hon kände starkt för många frågor, däribland fred och kvinnors frigörelse. Hennes engagemang i fredsfrågor ledde till att hon tilldelades Nobels fredspris år 1982.

Myrdals politiska engagemang började växa fram då hon och hennes make tillbringade ett år i USA där hon studerade på ett stipendium. I USA såg hon de stora sociala och ekonomiska klyftorna, och detta ledde till att hon själv och Gunnar Myrdal anslöt sig till en politisk åskådning som de själva kallade för ”radikal”.

Mellan perioden efter USA-vistelsen och andra världskriget, det vill säga ungefär mellan 1930 och 1945, fokuserade Myrdal på barnpedagogik och sitt engagemang i skolvärlden och barns uppfostran och utbildning. Det var först efter andra världskriget som hon också började engagera sig i internationella politiska frågor, och mellan år 1949 och 1950 var hon chef för FN:s avdelning för sociala frågor. Direkt därefter innehade hon i fem år positionen som chef för Unescos socialvetenskapliga avdelning, och hon var då den allra första kvinnan som innehade så höga positioner inom FN. Efter detta följde ett flertal år som ambassadör för Sverige i Indien, varefter hon återvände till Sverige och engagerade sig i den nationella politiken igen. En viktig fråga för henne blev motståndet mot kärnkraft. Hon motsatte sig detta framförallt på grund av att kärnkraft hängde samman med spridningen av kärnvapen. Hon röstade således föga förvånande nej till kärnkraft i folkomröstningen år 1980, och det var till stor del hennes ställningstagande och engagemang i denna fråga som bidrog till att hon tilldelades Nobels fredspris två år senare.

Ett tillfälle då alla sannolikt önskar att man hade tillgång till en fredsprisvinnande diplomat som Alva Myrdal är när man måste hantera en konflikt mellan en dålig förlorare och en dålig vinnare i ett spel. Få konflikter kan bli så hetsiga som mellan två människor som verkligen vill vinna till varje pris. Om du hellre spelar spel i mer avslappnade miljöer, där vinsten inte är det viktigaste, är O’Learys i Mall of Scandinavia rätt plats för dig. Det är bland annat ett av de bästa ställena för att spela biljard i Stockholm, där du garanterat klarar dig utan Alva Myrdal.