Harald Edelstam

Harald Edelstam är en av Sveriges mest kända diplomater. Under sin karriär arbetade han enligt ofta okonventionella metoder, som inte alltid gick hem hos hans överordnade, men för människor över hela världen har han blivit känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och för att ha räddat livet på många människor undan diktaturer.

Det är kanske framförallt två sådana prestationer som Edelstam är känd för, som vardera har gett honom ett smeknamn. Den första, och kanske största, insatsen var under andra världskriget. Under kriget kunde Edelstam nämligen rädda livet på hundratals judar och norska motståndsmän. Edelstam var då svensk diplomat i Norge, och agerade som kontaktperson mellan tyskarna och den norska motståndsrörelsen, Hjemmefronten. Det var de senare som gav honom hans första smeknamn, ”Svarta nejlikan”. Edelstam verkade också genom att gömma motståndsmän som var förföljda i sitt hem, och genom att exportera judar och medlemmar i motståndsrörelsen till Sverige.

Den andra prestationen var under militärkuppen i Chile år 1973, då Edelstam kunde skydda och därmed rädda livet på ett stort antal människor som var opponenter till den nya regimen. Året därförinnan hade Edelstam blivit ambassadör i Santiago de Chile. När Augusto Pinochet utförde sin militärkupp år 1973 uttryckte Edelstam öppet sitt stöd för Salvador Allende, den folkvalde presidenten, och gav politisk asyl och fri lejd till Sverige till runt 1 300 chilenare och latinamerikaner som var förföljda efter kuppen. Efter detta kallades han för ”1970-talets Raoul Wallenberg”.

Edelstam har dock inte bara verkat för mänskliga rättigheter under sin levnad, då hans liv har inspirerat många att följa i hans fotspår. Edelstams arv lever till exempel vidare i form av en stiftelse och ett pris som delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Om man vill uppfostra sina barn till att ha samma civilkurage som Harald Edelstam, är det en bra början att låta dem delta i en sport. Att träna tillsammans med föreningsvänner, och att tävla mot andra och lära sig om sportslighet, är något som skapar i grunden goda människor. Om man behöver köpa kläder till sitt idrottande barn, ska man gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns bland annat kläder från märket Sail Racing för barn, som visserligen är särskilt anpassade för segling, men som passar de flesta sporter.