Vinet som fredsmäklare

Att befinna sig i en konflikt privat eller på jobbet är alltid stressigt och slitsamt. Det behöver inte vara något enormt problem det handlar om, men hur liten osämjan än är kan den gnaga ett riktigt stort hål inombords. Många upplever att det är ångestfyllt att bära på olösta frågor och tankar, samtidigt som konflikträdslan är så stor att det känns bättre att bita ihop. Eller gör det verkligen det?

För att lyckas uppnå någon form av fred med den som du är osams med är det ofta bra att träffas över en flaska vin och helt enkelt prata med varandra. Du kan skaffa hem många goda viner från vinoteket.se och sedan bestämma träff med den du vill lösa konflikten med. Välj gärna ett vin som har trevliga associationer för er båda, till exempel den där resan till Italien ni gjorde för länge sedan eller en särskild druva som ni en gång sagt att ni gillar. Du hittar ett stort utbud på vinoteket.se och du kan dessutom söka efter specifika länder, sorter och vad som passar till olika maträtter.

Konsten att kommunicera

Om du lyckas få personen i fråga att gå med på en träff är det redan ett steg åt rätt håll. Villigheten att ses betyder att han eller hon faktiskt skulle vilja lösa konflikten och är beredd att både höra och höras. Genom att öppna en flaska vin visar du dina fredliga intentioner och att du vill att allt ska gå lugnt och sansat till. Gå in med ett öppet sinne och var noga med att båda verkligen ska lyssna på varandra och bli förstådda. Inom argumentationsteknik brukar det talas om så kallad steelmanning där båda parterna upprepar vad den andra sagt för att visa att de verkligen förstått vad som sagts. Det är ett bra hjälpmedel som dessutom brukar ha en lugnande effekt på alla involverade eftersom det undviker missförstånd. Motsatsen kallas för halmdocka och innebär att du skapar en felaktig bild av vad “motståndaren” sagt och bör alltså undvikas.

Fira med champagne

Få saker är så passande vid en seger som att skåla i champagne. Hos vinoteket.se hittar du massor med trevligt bubbel som blir ett fantastisk sätt att fira konfliktens lösning på. Det representerar glädje och optimism, och efter att diskussionen är över kommer det välbekanta ljudet av den poppande korken leda till skratt. Det är dags att gå vidare och att låta grollet försvinna.

En utmärkt fredsgåva

Vin kan också vara en fin present att ge bort som en slags fredsgåva. Du kan till exempel säga förlåt genom att skicka en present från vinoteket.se och du kan också ge presentkort för att visa att du har vänliga intentioner gentemot en viss person. Alla mår bättre av att vara vänner och i kombination med ett gott vin är oron ett minne blott.